fris makelaardij
Home  /  Wat doet een makelaar?

Wat doet een makelaar?

Dat is een goede vraag! Sceptici zullen nog wel eens op antwoorden op de vraag wat doet een makelaar met: “niet zoveel!”. En er zullen ongetwijfeld makelaars zijn die de verwachtingen niet hebben waargemaakt.

Echter zijn er veel redenen waarom een makelaar van toegevoegde waarde is bij de aankoop of verkoop van een huis. Het is dan ook niet zo gek dat veruit de meeste transacties op de Nederlandse woningmarkt tot stand komen met de tussenkomst van een makelaar.

In dit artikel proberen we zo helder mogelijk uiteen te zetten waar de meerwaarde zit van een makelaar. Ofwel; het antwoord op vraag: ‘Wat doet een makelaar?’

 

Wat doet een makelaar bij de verkoop van je huis?

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om zelf je huis te verkopen. De kans dat je al snel een kandidaat koper gevonden hebt is, in de huidige markt, erg groot. Daarmee bespaar je dus op de makelaarskosten. Maar daarmee doe je jezelf tekort in zekerheid en misschien wel in het verkoopresultaat. Dat is namelijk precies waar een verkoopmakelaar zijn waarde vindt:

Taak 1. Styling en adverteren

Zo zal een makelaar ervoor zorgen dat jouw huis optimaal gepresenteerd wordt en praktische tips geven over zaken die de verkoopbaarheid vergroten. Denk hierbij aan styling en kleine onderhoudswerkzaamheden. Bovendien kan de makelaar met inzet van Funda en social media campagnes iedere potentiële koper in de markt bereiken. Hoe groter de groep potentiële kopers die bereikt wordt, hoe beter het verkoopresultaat!

Taak 2. Ondersteunen bij bezichtigingen

Met het organiseren en regelen van bezichtigingen gaat veel tijd gemoeid. Vanzelfsprekend doet een makelaar ook bij al deze zaken zijn uiterste best om je te ondersteunen. Van het te woord staan van al die kandidaten tot aan de organisatie. Zo haal jij het maximale uit je huis, met een minimale tijdsinspanning!

Taak 3. Financiële en juridische zaken

En dan zijn er nog een paar financiële en juridische voordelen. Zo weet een verkoopmakelaar gefundeerd advies te geven over de vraagprijs waarmee het beste resultaat behaald kan worden. Ook zal een makelaar altijd rationeel handelen, waar het proces van de verkoop best emotioneel kan zijn. Daarmee kun je er dus ook altijd vanuit gaan dat alles (juridisch) goed geregeld is. Wanneer dat niet zo is, kan dat namelijk flink in de papieren lopen. Kortom; ook bij verkoop verdient een makelaar zichzelf snel weer terug!

Dus, wat doet een makelaar nou precies?

De toegevoegde waarde van een makelaar is als volgt samen te vatten; een makelaar vergroot de kansen en verkleint de risico’s in het verhuisproces. Daarnaast is het de taak van de makelaar om ervoor te zorgen dat de verkoop gemakkelijk verloopt en het proces op een positieve manier beleefd wordt.

En wat een aankoopmakelaar dan allemaal doet?

Lees ook over het feit dat overbieden de norm is of over hoe de vrijstelling van overdrachtsbelasting precies werkt.

Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90