fris makelaardij
Home  /  Vrijstelling overdrachtsbelasting

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Met ingang van 2021 profiteer je als huizenkoper onder de 35 van een vrijstelling op overdrachtsbelasting. Dat houdt in dat je de eenmalige belasting die je betaald over de koopsom van de woning, niet hoeft te betalen. Maar aan deze startertsvrijstelling zitten voorwaarden verbonden, die belangrijk zijn om te kennen. In dit artikel legt FRIS Woningmakelaars uit hoe het precies zit.

(Starters)vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2022

Als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en je koopt een huis voor eigen bewoning kun je profiteren van een vrijstelling van overdrachtsbelasting sinds 1 januari 2021. Deze startersvrijstelling van overdrachtsbelasting is bedoeld om koopstarters meer kansen te geven op de woningmarkt. Val je in deze leeftijdscategorie, dan kun je kiezen voor eenmalige vrijstelling. De vrijstelling geldt dus niet voor een volgende woning, maar je kunt er nog wel gebruik van maken als je dat voor je eerste koopwoning (die niet meer in je bezit zal zijn), nog niet hebt gedaan.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

Maar, er zitten nog een paar voorwaarden aan verbonden. Zo is de maximale koopsom van een woning om in aanmerking te komen voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting € 400.000. Alles boven deze grens is belast met 2% overdrachtsbelasting, mits je ook daadwerkelijk zelf in de woning zult gaan wonen. Investeerders en beleggers betalen namelijk 8% overdrachtsbelasting. Datzelfde tarief geldt voor ouders die een huis willen kopen voor hun kinderen. Het zelf bewonen is daarbij dus altijd leidend. Hou er rekening mee dat de belastingdienst achteraf controleert of je ook woonachtig bent in het betreffende huis!

Op de website van de Belastingdienst lees je meer voorwaarden voor het verkrijgen van de vrijstelling overdrachtsbelasting.

 

Heb jij recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Voldoet jouw situatie aan alle voorwaarden? Dan kun je bij de koop van je huis profiteren van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dat gaat alleen niet vanzelf. Je zult de verklaring zelf moeten regelen voorafgaand aan het passeren van de notariële leveringsakte.

 

Veelgestelde vragen over overdrachtsbelasting

  • Overdrachtsbelasting draag je af aan de belastingdienst bij de overdracht bij de notaris na aankoop of schenking van een bestaande woning, vakantiewoning en een winkel- of bedrijfspand
  • Je betaalt 2% van de koopsom in geval van een woning en/of grond met een woonbestemming. Voor een winkel- of bedrijfspand of los stuk grond is de overdrachtsbelasting 8 % van de koopsom, gelijk aan het tarief wanneer je een woning koopt die je niet zelf gaat bewonen. In het geval van een beleggingswoning of aankoop voor bewoning door je kinderen betaal je dus ook 8% overdrachtsbelasting. Meer over de tarieven van de overdrachtsbelasting
  • Hoe zit het nu als je als stel koopt waarbij de een wel in de leeftijdscategorie voor startersvrijstelling valt en de andere niet? De vrijstelling is persoonlijk, dat houdt in dat ieder voor zijn deel overdrachtsbelasting dient af te rekenen bij de notaris. Ben je 35 jaar of ouder zal je dus 2% betalen, de oudere persoon is vrijgesteld. Beide over het deel van hun eigendom.
Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90