fris makelaardij
Home  /  Test NL

Schrijf je in

Veelgestelde vragen

Overige vragen
 • Na een mogelijk lange zoektocht is het dan eindelijk zover, je hebt een huis gekocht en nu? Veel kopers realiseren zich niet dat er juist vanaf dit moment veel op je af komt en er heel veel zaken geregeld moeten worden om uiteindelijk optimaal van jouw nieuwe woning te kunnen genieten. Hierbij een overzicht van zaken waar je rekening mee kan houden:
  • Koopcontract: als je bod geaccepteerd is wordt er een koopcontract opgesteld. Pas na het tekenen van die overeenkomst is de feitelijke koopovereenkomst pas tot stand gekomen. En dan heb je ook nog 3 dagen bedenktijd als koper. Deze zaken gelden overigens alleen voor particuliere kopers
  • Hypotheek: Mogelijk moet je nog een hypotheek regelen, zodra de koopakte getekend is kan je aankloppen bij jouw hypotheekadviseur om de volgende stappen te kunnen zetten
  • Bouwkundige keuring: Mogelijk heb je gekocht onder voorbeh0ud van een bouwkundige keuring, dan is het zaak om een dergelijk bedrijf in te schakelen zodat je tijdig inzage hebt in wat je nu echt gekocht hebt.
  •  Taxatierapport: in de meeste gevallen wil de hypotheekverstrekker een taxatierapport ontvangen als onderbouwing van de waarde van jouw huis. Veelal kunnen de hypotheekadviseurs je wel in contact stellen met een betrouwbare taxateur.
  • De notaris: maak een afspraak bij de notaris zodra bovengenoemde allemaal afgerond is. Vaak wordt er van tevoren een leveringsdatum afgesproken. Op die datum vind de eigendomsoverdracht plaats bij de notaris. Veelal wordt van tevoren het huis nog een keer geïnspecteerd zodat jij zeker weet dat je geleverd krijgt wat je gekocht hebt.
  Heb jij een huis gekocht en nu? Vind je dit allemaal ingewikkeld, spannend of heb je simpelweg weinig tijd? Neem dan contact op met onze aankoopmakelaar en informeer wat we voor je kunnen betekenen. Contact
 • Wanneer je een huis koopt krijg je te maken met bijkomende kosten genaamd "kosten koper", vaak afgekort met k.k. De vraag die we vaak van onze klanten horen is; hoe kosten koper berekenen? Hieronder staat een opsomming met zaken die hieronder kunnen vallen en geven een goede indruk van de totale kosten koper, oftewel de aankoopkosten van een woning. Overigens is ook dit weer situatieafhankelijk en zal dit dus per geval kunnen verschillen. Bovendien zijn het gemiddelden en gelden in veel gevallen de marktprijzen.
  Kosten koper en bijkomende kosten
  Overdrachtsbelasting 2 % van de koopsom voor particulieren (niet belegger)
  Notaris- en kadasterkosten (leverings- en hypotheekakte) Plusminus € 1.119
  Aankoopmakelaar Tussen 0,5 % en 1 % exclusief btw
  Taxatierapport € 599
  Aanvraagkosten NHG 0,7 % van de totale hypotheeksom
  Advies- en bemiddelingskosten hypotheek € 1.849
  Bankgarantie 1 % van garantiebedrag
  Bouwkundig rapport € 350
   
 • Je overweegt een huis te kopen maar je weet niet waar je moet beginnen en wat je allemaal staat te wachten. Oftewel; hoe koop je een huis? Begrijpelijk, het is een grote stap in een mensenleven en er komt veel bij kijken. Met dit stappenplan weet je precies wat je mag verwachten bij de aankoop van een huis.

  1. Woonwensen

  Het zoeken naar een koopwoning gaat een stuk soepeler als je weet wat jouw woonwensen zijn en met welk budget je kan gaan zoeken. Vaak is dat een proces waar de nodige tijd overheen gaat en naarmate je meer woningen gaat bekijken hoe duidelijker gaat worden wat je niet wil in een woning en wat nu juist een vereiste is. Probeer te denken in termen van; waar wil ik wonen? Welke type woning spreekt mij aan? Welke voorzieningen moeten in de buurt zitten? Is parkeren belangrijk? Hoeveel kamers moet het huis hebben? Zo kan je veel gerichter op zoek naar passende woningen op bijvoorbeeld Funda. Maar de overweging of je een klushuis zoekt of juist alles in perfecte staat wil aankopen is een belangrijk onderdeel van dit stappenplan; hoe koop je een huis?

  2. Wat is het budget?

  Je kan je pas echt goed voorbereid op de woningmarkt begeven als je weet wat het budget is. Dat is van allerlei factoren afhankelijk en begint met een gesprek met een hypotheekadviseur. Ja, je kan ook online de nodige tools vinden om de hoogte van jouw hypotheek te berekenen maar daarbij worden veel factoren buiten beschouwing gelaten waardoor het een vertekend beeld kan geven.

  3. Het zoeken kan beginnen!

  En dat is nog niet gemakkelijk op de huidige woningmarkt. Funda is de meest complete huizenwebsite maar je kan ook overwegen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan je helpen met zoeken, is regelmatig net wat eerder op de hoogte van nieuw aanbod en kan veelal toch een voet tussen de deur krijgen bij gewilde woningen. Bovendien heb je dan meteen een professionele onderhandelaar als partner bij de aankoop. Een geruststellende gedachte.

  4. Bezichtigen

  Heb jij een huis gevonden dat aan de woonwensen voldoet? Dan kan je beginnen met bezichtigen! Bereid je goed voor een maak bijvoorbeeld gebruik van een checklist over zaken waar je op kan letten bij het bekijken van een huis. Maar vergeet vooral niet de juridische aspecten, bestemmingsplan en de bouwkundige staat van een huis. Daar kan

  5. Een bod doen

  Als je het huis van jouw dromen gevonden hebt wil je natuurlijk doorpakken. Vraag de verkopende makelaar naar het biedingsproces zodat je weet hoe je een bod kan uitbrengen. Je kan ook een aankoopmakelaar voor je laten onderhandelen, deze heeft hier veel ervaring mee en kan rationeel handelen in een voor jou zeer spannende fase.

  6. Het koopcontract

  Als er overeenstemming is bereikt over de prijs stelt de verkoper, of de notaris namens de verkoper, het koopcontract op. Daarna heb je nog 3 dagen bedenktijd waarbinnen je zonder opgaaf van reden kan afzien van de aankoop. Let ook goed op ontbindende voorwaarden in de koopakte, bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering. Dat voorkomt dat je aan de woning vastzit in het geval een hypotheekaanvraag toch niet goedgekeurd wordt.

  7. De hypotheek aanvragen

  Je kan nu met jouw hypotheekadviseur delen welke woning je hebt aangekocht. Op basis van jouw situatie wordt er een offerte uitgebracht. Zodra dit akkoord is zal je een flink aantal documenten moeten aanleveren om de aanvraag voor de hypotheek te kunnen beoordelen. Als dat echter de rug is mag je ervan uitgaan dat het bedrag uiteindelijk op

  8. De overdracht bij de notaris

  Bij de notaris vindt de officiële handeling plaats waarna jij je eigenaar mag noemen van een nieuw huis! Hier worden de leverinksakte en hypotheekakte "gepasseerd" en kan je je richten op de verhuizing.

  9. Verhuizing

  Wellicht ga je eerst nog klussen of moet er nog verbouwd worden. In ieder geval breekt het moment aan dat je nu in alle rust kan genieten van jouw nieuwe huis. Denk in deze fase ook niet zaken te regelen zoals het doorgeven van meterstanden en het sluiten van de juiste verzekeringen.

  Wil je meer weten over dit onderwerp?

  Wil je meer weten over; hoe koop ik een huis? Lees hier dan meer over wat onze aankoopmakelaar voor je kan betekenen. aankoopmakelaar
Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90