fris makelaardij

Inpakken of doorpakken?

Home  /  Het laatste nieuws  /  Gaat de woningmarkt ook op vakantie?

Gaat de woningmarkt ook op vakantie?

Er wordt veel geschreven over de overspannen woningmarkt, echter heeft die woningmarkt ook een welverdiende vakantie? Robert Haagsma, directeur van FRIS Woningmakelaars, deelt zijn visie in dit artikel.

Sinds de woningmarktdata zo goed wordt bijgehouden door de NVM, hebben kopers nog nooit zo weinig keuze gehad. In vaktermen wordt dat een krappe woningmarkt genoemd, mede veroorzaakt door het achterblijven van de woningbouwproductie en de nog altijd historisch lage rente.

Veel verkopers besluiten om niet door te stromen naar hun volgende woning, omdat ze gefrustreerd afhaken in de zoektocht en afgetroefd worden door concurrerende kopers. Het gevolg van veel vraag en weinig aanbod is flink stijgende prijzen en overbieden is daardoor de norm geworden. Deze rijdende trein komt niet zomaar tot stilstand in de zomerperiode, zoveel is zeker. De vraag is echter of het een goede periode is voor woningkopers- en verkopers om toe te slaan.

Doorpakken of inpakken?

Gaat de zomervakantie een welkom rustmoment brengen en is het daarmee een goede tijd om te kopen en/of verkopen? Of kan je beter nu je koffers inpakken en de woningmarkt weer betreden na de vakanties?

Corona en de onzekere reisbeperkingen zorgen ook dit jaar voor meer thuisblijvers. Al zal de groep actieve woningzoekers en -verkopers altijd wat kleiner zijn in de zomerperiode.

Voor kopers betekent dit; minder concurrentie. Dat kan gunstig zijn. Echter is er zoveel vraag dat we verwachten dat een kleine groep vakantiegangers niet het verschil gaan maken. Als we kijken naar de verwachte prijsontwikkeling heeft het tevens geen zin om aankoop uit te stellen. Ook voor het komende jaar wordt een verdere prijsstijging verwacht. Slimme onderzoekers van de grootbanken doen dezelfde voorspelling. Wel merken we dat we als makelaar er vaak net iets makkelijker tussen komen voor onze kopers. Ook beschikken we over data waardoor we net wat beter kunnen adviseren over de mate van overbieden. Met een aankoopmakelaar vergroot je simpelweg de kansen en verklein je de risico’s. Ook in de zomer.

Voor verkopers die iets terug willen kopen hangt het helemaal af van de te verkopen woning en de wensen voor hun volgende droomhuis. Je valt wellicht meer op als verkoper in deze zomerperiode, omdat anderen vaker hun beslissing voor het opstarten van de verkoop uitstellen.

Maar er speelt nog iets wat woningverkopers vaak niet beseffen; een huis presenteert vele malen beter in de zomer dan in de herfst of winter. De lichtinval is beter en de omgeving en tuin is volop groen. Voor verkopers geldt dus echt, doorpakken en niet wachten! In dat kader kunnen we bij FRIS Woningmakelaars nieuwe verkopers ook echt iets leuks bieden. In de zomermaanden juli en augustus ontvangen verkopers gratis een Big Green Egg Mini barbecue.

Wil jij weten wat jouw huis in de huidige oververhitte markt opbrengt? Of juist hoe jij spekkoper wordt nog deze zomer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90