fris makelaardij
Home  /  Zelf je huis verkopen?

Zelf je huis verkopen?

Twijfel je wat beter is? Zelf je huis verkopen of met een makelaar? FRIS helpt jou middels twee stappen bij het maken van deze keuze.

Stap 1: weeg de voor- en nadelen af van zelf je woning verkopen. FRIS heeft de belangrijkste voor je op een rij gezet.
Stap 2: beantwoord voor jezelf de volgende twee vragen. Heb jij de tijd om je woning zelf te verkopen en wat is deze tijd jou waard?

Huis verkopen zonder makelaar: de voordelen

Je hebt de touwtjes in handen. Je maakt zelf de foto’s, je schrijft zelf de verkooptekst en je plant bezichtigingen op de momenten dat het voor jou uitkomt.

Jij kent jouw woning het beste dus jij kan alle ins en outs over jouw woning als beste vertellen aan een kijker.
Je bespaart de kosten van een makelaar. Dit is voor veel mensen de belangrijkste motivatie om een woning te verkopen zonder makelaar.

Huis verkopen zonder makelaar: de nadelen

Besluit voor jezelf hoe goed je bent in het voeren van prijsonderhandelingen. Hier komt namelijk vaak meer kijken dan je in eerste instantie verwacht. Zeker in een markt waar er geregeld meerdere biedingen op één woning worden gedaan. Een makelaar heeft veel ervaring met prijsonderhandelingen en kan daarom een hogere verkoopprijs realiseren, waarmee hij zichzelf vaak terugverdient. Onder de streep kan een verkoopmakelaar daarom juist geld opleveren in plaats van geld kosten.

Een makelaar kent de koper. Hoe filter je de juiste, betrouwbare koper eruit als er meerdere biedingen op een woning worden gedaan? In deze overspannen markt bieden kijkers soms blind. Het voordeel van een makelaar is dat hij de financiële mogelijkheden en persoonlijke situatie van veel bieders kent. Zo krijgt jij je juiste koper voor jouw woning en kom je niet met lege handen te staan.

Je hebt minder juridische zekerheid. Een makelaar maakt het koopcontract en controleert de notariële en financiële stukken. Ook inspecteert hij de woning bij overdracht. Hij kijkt hierbij naar het onderhoud en de technische staat. Verder kijkt hij naar erfdienstbaarheden, naar de gezondheid van de VVE en naar erfpacht. Door zijn kennis en ervaring weet hij precies waar hij op moet letten. Dit communiceert hij naar de kijkers en legt dit voor je vast. Dit voorkomt veel gedoe achteraf.

Het gemis van een expert. Hoe bepaal je de vraagprijs voor jouw woning? Zet je hoog in of juist realistisch met meer kans op overbieden? Hoe ga je om met de onderhandelingen van de (vele) geïnteresseerden? Je moet bij de verkoop van jouw woning ineens verstand hebben van allerlei zaken. Onze makelaars hebben jarenlange kennis en ervaring en kunnen jou hier dus juist goed mee helpen.

Er worden geen kritische vragen gesteld. Houd er rekening mee dat niet elke kijker het prettig vindt om door een verkoper zelf rondgeleid te worden. Kijkers zullen sneller geneigd zijn om kritische vragen te vermijden, wat ervoor kan zorgen dat zij hun interesse in de woning verliezen.

Je hebt minder vrije tijd. Van het maken van foto’s voor funda, het online promoten van je woning op sociale media tot aan het inplannen en houden van bezichtigingen. Je moet hiervoor tijd én geld vrijmaken, zolang als het duurt totdat je woning is verkocht. Tijd die je misschien liever aan andere zaken besteedt.

Het maken van de juiste keuze

Zeker in het populaire Amsterdam en de Zaanstreek is het verstandig om een makelaar in te schakelen. Je huis verkopen zonder makelaar wordt vaak onderschat en kan de (on)nodige stress opleveren. Het is goed om, voordat je besluit jouw woning zelf te gaan verkopen, stap 1 en 2 helder voor ogen te hebben. Op deze manier maak je de beste keuze om wel of niet een makelaar in te schakelen.

Belangrijk in deze overweging zijn natuurlijk ook de kosten van de makelaar. Wil je weten wat de makelaarskosten zijn in jouw specifieke geval? Vraag dan nu een offerte aan.

Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90