fris makelaardij
Home  /  Het laatste nieuws  /  Wat te doen bij dalende huizenprijzen?

Wat te doen bij dalende huizenprijzen?

Het is je vast niet ontgaan, de flink stijgende huizenprijzen sinds de laatste financiële crisis. Dat aan de dubbelcijferige procentuele stijgingen jaar op jaar een keer verandering gaat komen is logisch. Onlangs is de hypotheekrente gestegen. Tevens zien we dat woningeigenaren uit onzekerheid de verkoop van hun woning naar voren halen, bijvoorbeeld ingegeven door de vreselijke situatie in Oekraïne. Daardoor komt vraag en aanbod meer in balans, de Nederlandse Vereniging van Makelaars noemde het een licht briesje op de woningmarkt. De tijd zal ons leren welke kan het op gaat, het is vooralsnog te pril om echte aannames te kunnen doen.
Maar stel nou dat de woningprijzen gaan dalen; wat zijn de gevolgen voor huiseigenaren?

Om te beginnen zal het zo’n vaart niet lopen omdat er altijd nog veel meer vraag is dan aanbod van woonruimte. Natuurlijk zijn er de nodige bouwplannen maar dat zijn langdurige trajecten waardoor het veel tijd kost om meer balans in de woningmarkt aan te brengen.

Overwaarde

Beschik je reeds over een koopwoning dan is de kans groot dat er sprake is van overwaarde. Dat is het verschil tussen de marktwaarde en de hoogte van het hypotheekbedrag. Deze buffer zorgt ervoor dat je beter beschermt bent tegen prijsdalingen in de woningmarkt. Bovendien als je doorstroomt naar een volgende woning zal die verhoudingsgewijs ook goedkoper zijn, mocht er sprake zijn van een prijsdaling.

Ook als je blijft wonen is een mogelijke prijsdaling slechts een theoretische waarde. Immers je hoeft geen verlies te nemen zo lang te blijft wonen. Zelfs als de waarde onder het hypotheekbedrag komt ontstaan er geen problemen zo lang je niet gaat verhuizen.

Hypotheek

Bij huizen met een koopsom van €355.000 kan een NHG hypotheek afgesloten worden. Dat staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dat beschermd huiseigenaren als ze de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Bij een gedwongen verkoop van het huis wordt zelfs de restschuld kwijtgescholden.

Het is altijd te adviseren om af te lossen op de hypotheekschuld. De rente is nog altijd historisch erg laag en met aflossen wordt vermogen opgebouwd. Een appeltje voor de dorst in de toekomst en dat zorgt ervoor dat de schuld meestal in 30 jaar wordt afgebouwd.

Meer weten?

Wil je meer weten over de woningmarkt en vrijblijvend advies van een van onze makelaars? Neem dan contact met ons op!

Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90