Het zijn buitengewoon actuele thema’s; de oververhitte woningmarkt en transparant bieden. Nog nooit is de woningmarkt zo krap geweest als nu. Oftewel, de vraag is vele malen groter dan het aanbod wat er toe leidt dat flink overbieden de norm is geworden.
Tevens is het beeld ontstaan dat makelaars elkaar de bal toespelen en het proces van bieden niet transparant zou verlopen waardoor kopers en verkoper benadeeld zouden worden. Ook zou niet duidelijk zijn hoe de procedure van de biedingen verloopt.
Hoog tijd dus om de balans op te maken en de rol van FRIS Woningmakelaars onder de loep te nemen.
Zoals bij veel van dit soort nationale discussies is de groep kopers en/of verkopers die aan de bel hebben getrokken om hun onvrede te uiten over het biedingsproces zeer klein. In het kader van “waar rook is, is vuur” zullen er ongetwijfeld makelaars te vinden zijn die de verleiding niet kunnen weerstaan en hun positie misbruiken om de uitkomst van het biedingsproces te beïnvloeden. Onze ervaringen met collega makelaars in ons werkgebied geeft echter een beduidend positiever beeld dan in de pers wordt geschetst.
Afgezien daarvan is het handelen, zoals in de pers wordt omschreven, in strijd met de brancheorganisaties waar veruit de meeste makelaars bij zijn aangesloten. Aan makelend Nederland nu de taak om de beeldvorming over de integriteit van de makelaar te herstellen. En zoals minister Ollongren (BZK) onlangs in een brief schreef naar de Tweede Kamer…
Wat ons betreft zijn de makelaars aan zet en FRIS Woningmakelaars zet dan ook stappen om het misverstand rondom de biedingsprocedures uit de wereld te helpen.
FRIS Woningmakelaars zal als een van de eerste makelaars de volgende stappen gaan zetten om een transparant biedingsproces te garanderen, zowel voor koper als verkoper:
1. Het biedingsproces zal helder en schriftelijk gecommuniceerd worden met kopers en verkopers zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Zo ontstaan er geen misverstanden over de spelregels.
2. Biedingen worden geregistreerd in MOVE, het systeem van de NVM om biedingen vast te leggen. Overigens wordt dat al geruime tijd op deze wijze gedaan, maar is er toch een groep, met name oudere kopers, die niet optimaal meekomt in deze vorm van digitalisering. Na schriftelijke toestemming van de makelaar mogen biedingen ook buiten MOVE om worden gedaan, mits het aan het van te voren aangegeven format voldoet. Zo niet zullen biedingen niet geaccepteerd worden.
3. Alle biedingen zullen uiteraard met de verkoper gedeeld worden met een helder advies van de makelaar over het beste bod.
4. Kopers en potentiële kopers die achter het net vissen krijgen de gelegenheid om op het kantoor van de makelaar inzage te krijgen in het biedingsproces achteraf, waarbij duidelijk wordt hoeveel biedingen er zijn binnengekomen en waarom de keuze is gevallen op een bepaalde bieder.
We hopen dan ook dat we hiermee collega makelaars kunnen motiveren om ook de eerste stappen te zetten op dit gebied en daarmee de integriteit te herstellen van de beroepsgroep die veroorzaakt wordt door een zeer kleine groep makelaars met foute intenties.
Meer weten? Neem contact met ons op!