fris makelaardij

Huis verkopen tijdens de Coronacrisis?

Home  /  Het laatste nieuws  /  Huis verkopen tijdens de coronacrisis?

Huis verkopen tijdens de coronacrisis?

Het zijn onzekere tijden terwijl jij mogelijk al een tijdje rond loopt met de vraag; ga ik verhuizen of niet? Lees hier welke inzichten wij hebben opgedaan de afgelopen dagen, wat de statistieken voorspellen en hoe onze makelaars je hierbij gratis hulp aanbieden.

Om inzage te krijgen in de impact van de Corona-crisis zijn er een aantal belangrijke bronnen die kunnen voorspellen of het verstandig is in de huidige situatie te kopen of te verkopen. Namelijk onze klantcontacten, statistieken en een vergelijk met landen die in een vroeger stadium getroffen zijn door de Corona-crisis.

Funda
Funda deed onderzoek naar het klikgedrag en het sentiment onder haar bezoekers met de volgende voorzichtige conclusies. Na het nemen van de zwaardere maatregelen door ons kabinet zien zij een daling van het aantal bezoekers van 15% wat de afgelopen dagen al weer lijkt te herstellen naar het oude niveau. Bij het aantal zoekopdrachten en aanvragen voor bezichtigingen zien zij een wat grotere daling.

Wij Nederlanders staan bekend als “koopmannen” en wij zien dan ook een groep klanten die de huidige situatie, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, als een kans zien. Er stond tot een paar weken geleden dan ook een enorme druk op de huizenmarkt en potentiele kopers hebben nu statistisch iets meer kans om toch in aanmerking te komen voor hun droomhuis. Dat terwijl de rente nauwelijks omhoog is gegaan. Het aantal verkopen blijft vooralsnog op peil met een daling van slechts 3%. Overigens betreffen dit landelijke cijfers waarbij het voor Amsterdam en omstreken weleens positief zou kunnen afwijken.

Sentiment als raadgever
Hoe zit het dan met het sentiment? Het gevoel van huizenkopers en -verkopers is een goede raadgever voor wat er met de huizenmarkt kan gebeuren gedurende dit jaar. Wat wij bij FRIS Woningmakelaardij uit onze klantcontacten hebben gemerkt is dat een deel van de potentiele kopers minder gemotiveerd is, deels ingegeven door de verwachting dat de prijzen weleens zouden kunnen dalen. Er is echter ook sprake van een stijgende hypotheekrente waardoor een lagere prijs weleens zou kunnen leiden tot hogere maandlasten in de nabije toekomst. Een extra argument om toch knopen door te hakken op dit moment.

Wat kunnen we leren van andere landen?
Mike DelPrete is een tech-ondernemer, strateeg en docent aan de Universiteit van Colorado Boulder met een goede reputatie in de online vastgoed technologie. Data laat zien dat de Corona-crisis in China, Zuid-Korea en Italië een substantiële daling van het aantal woningverkopen liet zien.

Een vergelijk met de SARS uitbraak in Hong Kong, waar ook elk contact werd vermeden, leidde er toe dat het aantal transacties zeer snel weer op het oude niveau kwam zodra de beperkingen qua contact werden opgeheven. Gezien de huidige druk op de woningmarkt in het gebied Amsterdam en de Zaanstreek verwachten wij eveneens een uiterst snel herstel van de woningmarkt na het opheffen van de beperkingen.

Daar komt bij dat we in Nederland binnen de huidige mogelijkheden nog kunnen bezichtigen, uiteraard treffen de makelaars daarvoor wel de nodige voorzorgsmaatregelen zoals; maximaal 3 personen in een huis, gepaste afstand en worden deurkrukken etc. na elke bezichtiging ontsmet.

Kosteloos advies van onze makelaars?
Nu weten wij dat elke woonsituatie en woonwens weer anders is en dragen graag ons steentje bij in deze uitdagende tijden door voor iedereen 30 minuten gratis advies aan te bieden door onze lokale makelaars in Amsterdam en Zaandam. Daarbij zullen we gebruik maken van de online mogelijkheden. Laat jouw gegevens hiernaast achter en we nemen contact met je op voor een vrijblijvende afspraak met FRIS Woningmakelaardij.

Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90