fris makelaardij

Echtscheiding en een koopwoning

Home  /  Het laatste nieuws  /  Echtscheiding met een koopwoning: wat nu?

Echtscheiding met een koopwoning: wat nu?

Je gaat scheiden. Dat is een vervelend proces waarbij veel komt kijken. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met jouw woning, jullie thuis? Kan een van jullie in dit huis blijven wonen of moeten jullie de woning verkopen? Waar moet je aan denken bij het verkopen van een woning en wat zijn de mogelijkheden? FRIS heeft dit voor je op een rijtje gezet.

Er zijn grofweg drie scenario’s mogelijk bij echtscheiding met een koopwoning:

  • Optie 1: Uitkopen | Een van jullie neemt de woning over van de ander.
  • Optie 2: Huis verkopen | De woning wordt zo snel mogelijk verkocht. Jullie beiden blijven definitief niet in de woning wonen.
  • Optie 3: Samen eigenaar blijven | Jullie houden de woning nog een bepaalde tijd aan.

Welke optie past bij jullie?

Breng de hypotheeksituatie in kaart. Welk soort hypotheek hebben jullie destijds afgesloten? En wat is het openstaande bedrag van de hypotheekschuld? Het is slim om contact op te nemen met je hypotheekadviseur om een goed beeld hiervan te krijgen.

Het is ook belangrijk te weten wat je woning waard is. Dat kun je o.a. achterhalen door het te laten taxeren. Zodra je de woningwaarde weet, kun je deze vergelijken met de hypotheekschuld. Zo weet je of er sprake is van overwaarde of onderwaarde. Uiteindelijk leggen jullie de afspraken over de verdeling vast op papier en neem je deze op in het echtscheidingsconvenant.

Deel deze pagina:

Kies voor een persoonlijk contact

Informatie nodig?

amsterdam
FRIS Woningmakelaars Amsterdam
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
+31(0)20 - 301 77 15
zaandam
FRIS Woningmakelaars Zaandam
Westzijde 83
1506 GA Zaandam
+31(0)75 - 655 50 90